- Oude meubels getuigen vaak van groot vakmanschap. Vooraleer bedrijven gedwongen werden om meubels als massaproduct te zien, werden ze door echte vakmannen gemaakt. Dit vakmanschap resulteert in meubelstukken van hogere kwaliteit. Het karkas werd gemaakt van hardhout en verbonden met degelijke verbindingen. Een oud meubel is dus meestal van veel betere kwaliteit dan een zetel die je in één van de vele meubelgiganten koopt, en gaat dus langer mee. Het is een duurzaam product.
- Een zetel of stoel die al decennia in bezit is van je familie kan een hoge sentimentele waarde hebben voor jou. Het geeft dan ook een grote voldoening om dit ene bijzondere stuk te laten herstofferen en zo een nieuw leven te geven. Het herinnert je aan jouw familie, periodes in jouw leven, belangrijke momenten,… Het is een stuk met een rijke geschiedenis.
- Een meubel herstofferen vermindert de afvalberg en bevordert het hergebruik van reeds verwerkte grondstoffen. De verschillende onderdelen van kwalitatief gemaakte zetels kunnen makkelijk worden hergebruikt: springveren, paardenhaar vulling of het houten frame. Er moeten dus minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt en dat is stukken beter voor het milieu. (Er is ook minder transport nodig dan bij nieuwe meubels)
- Elk geherstoffeerd meubel is een uniek stuk. Niemand zal exact dezelfde zetel in zijn woonkamer hebben staan. Je kiest zelf de nieuwe stof en afwerking, zo kan je het stuk volledig personaliseren.
- Bij het herstofferen van een meubel kan je het zitcomfort aanpassen naar jouw wens. Is de zitting te zacht of de rugleuning te bol? Een goede stoffeerder kan de zetel naar gelang jouw wensen heropbouwen.
- Het opnieuw bekleden van een bestaand meubel is meestal goedkoper dan de aankoop van een hoogkwalitatief nieuw stuk. Vergelijk de prijs van de herstoffering van een zetel zeker niet met die van een goedkope nieuwe zetel. Deze laatste zal misschien 5 jaar meegaan, terwijl de zetel van jouw oma al tientallen jaren meegaat.
- Je verhuist naar een nieuw appartement, of je schildert je woonkamer in felle kleuren terwijl je voordien liefst alles zo neutraal mogelijk had. Gaandeweg kan jouw stijl veranderen. Bij het herstofferen van een meubel kies je zelf hoe jouw zetel er voor de komende jaren zal uitzien. Je kan de stof, kleur en details laten afhangen van je huidige smaak.
Geschreven door Nathalie Van Hulle — november 2020