Bekleding2018-04-24T11:33:15+00:00

BEKLEDING

Loading...

Voor de bekleding van een meubel kiezen we resoluut voor eindstoffen uit natuurlijke vezels en van Europese bodem, zoals linnen, hennep, wol en paardenhaar. We selecteren de stoffen uit een standaard aanbod van Belgische en Europese distributeurs, maar gaan ook rechtstreeks langs onze wevers in Vlaanderen om reststoffen en tweede-keuze stoffen in te kopen. Zo willen we vermijden dat deze reeds geproduceerde stoffen uit roulatie gaan. Ondertussen hebben we een klein, lokaal netwerk opgericht en zijn we actief bezig om dit verder uit te breiden en te versterken.

“Wij willen textiel opnieuw als natuurlijke grondstof in de markt zetten en de rijkdom van deze geweven stoffen zichtbaar maken.”

Linnen stoffen

Linnen

Linnen is een typisch Belgisch product dat geweven wordt uit vlas. Vlas van hoge kwaliteit groeit in België, Nederland en Noord-Frankrijk. We werken uitsluitend met linnen dat het Belgian Linen label draagt: 85% afkomstig uit Europa en 100% geweven in België.

Voor de teelt van vlas zijn er veel minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig dan voor de katoenteelt.

Linnen is zacht, sterk, thermisch isolerend, antistatisch, antiseptisch, doet aan micro-massages en het vermindert zelfs gammastraling.

Hennep stof - staaltjes

Hennep

Net zoals vlas gedijt hennep goed in ons klimaat. Nederland en Frankrijk hebben een degelijke hennepproductie. België hinkt wat achterop aangezien er (nog) geen machines voorhanden zijn in Vlaanderen die hennep kunnen oogsten. We streven ernaar dit te veranderen.

Hennep is een snelgroeiend gewas dat veel vocht en weinig onderhoud (en pesticides) nodig heeft. Het duurzame proces om hennep stof te weven uit de hennepvezels is gelijkaardig aan dat van linnen.

Hennep stof is sterk, vocht absorberend, antiseptisch, mottenbestendig, eerder stug en daarom vaak verwerkt in combinatie met andere, zachtere vezels.

Natuurlijke stoffen - Vilt in grijze tinten

Wol

Wij kiezen voor Europese schapenwol waarvan de hoeders het welzijn van hun schapen centraal stellen.

Een schaap wordt in het voorjaar geschoren. De scheerwol ondergaat daarna behoorlijk wat stappen alvorens er een stof uit kan geweven worden. We letten erop dat de ‘wol-miles’ beperkt blijven.

Wol is water- en vuilafstotend, brandwerend en antistatisch.

Stoffen uit paardenhaar

Paardenhaar

Wij vonden deze prachtige, luxueuze stof bij een Engelse weverij, één van de laatste verdelers. De stof is geweven met het haar van de paardenstaart en vervlochten met katoenen of zijde draden. Het mag gezegd dat deze duurzame stof ondertussen ook een zeldzaam goed is geworden.

EEN KLASSIEKE VULLING VOOR JOUW MEUBEL?
OF TOCH EEN ALTERNATIEVE VULLING?

#PUUR #LOKAAL #NATUURLIJK