Klassieke vulling2018-05-16T11:03:05+00:00

KLASSIEKE VULLING

Loading...

Al sinds eeuwen worden meubels opgevuld volgens de klassieke methode die wij nu kennen. Een klassieke vulling is opgebouwd uit verschillende lagen met verschillende (natuurlijke) materialen. Deze materialen uit oude meubelstukken kunnen vaak gerecupereerd of gerecycleerd worden. Het restauratie- of opbouwproces is arbeidsintensief en vergt veel tijd, maar het resultaat mag er wezen. Jouw nieuw beklede meubel kan wel tot 100 jaar meegaan.

“Wist je dat regelmatig in contact komen met natuurlijke materialen gezond is voor jou en zelfs de ontwikkeling van allergieën kan voorkomen?”

OPBOUW

Voor de opbouw van een klassieke vulling gebruiken we natuurlijke materialen. Omdat we nog niet voor al deze natuurlijke materialen 100% milieuvriendelijke en lokale alternatieven hebben gevonden, blijven we hier actief naar op zoek. Zo willen we in de toekomst wél een volledig ecologisch verantwoorde en duurzame vulling kunnen aanbieden.

Doorsnede van klassieke opbouw
SINGELS
Singels

Singels zijn banden uit jute, linnen of hennep. De singels worden kruiselings aan het frame van het meubel bevestigd en vormen de basis van de opbouw.

SPRINGVEREN
Springveren

Koperen springveren zorgen voor – hoe kan het ook anders – vering in het meubel. Veren bestaan in verschillende maten (diameter, aantal wikkelingen, dikte draad,…) en worden gekozen afhankelijk van hun toepassing. Voor kleinere zittingen of rugleuningen zijn geen springveren nodig.

CANVAS
Canvas

Bovenop de springveren wordt een canvas bevestigd uit een stevig stuk jute of hennep stof. Op de canvas wordt een laag crin gelegd. Deze eerste laag crin wordt bedekt door dezelfde stof, hetzij met een iets lichtere densiteit. We gebruiken hiervoor stof per meter en recycleren ook jute of hennep zakken.

CRIN
Bladvezel of crin végétal

Bladvezel

Voor de eerste laag crin gebruiken we bladvezels van gedroogde bladeren van de dwergpalm. De vezels zorgen voor een dikke vulling. Aangezien de dwergpalm afkomstig is uit Noord-Afrika, zijn we inheemse alternatieven aan het bekijken om onze ecologische voetafdruk te beperken.

Paardenhaar

Paardenhaar

De tweede laag crin dient om putjes weg te werken en de vulling veerkrachtiger te maken. Het meeste paardenhaar komt van de manen en de staart van paarden uit Mongolië. We onderzoeken momenteel of we paardenhaar uit onze regio kunnen bekomen en bekijken of we samenwerkingen in Vlaanderen kunnen oprichten.

Kokosvezel

Kokosvezel

Ofwel gebruiken we paardenhaar voor de tweede laag crin, ofwel kokosvezels (draadjes van de buitenkant van een gedroogde kokosnoot). Kokosvezels zijn goedkoper dan paardenhaar.

BAALKATOEN
Baalkatoen

Baalkatoen is grof, ongebleekt katoen en is afkomstig van het natuurlijke bronproduct katoen. Helaas is de katoenteelt schadelijk voor de mens en het milieu door het gebruik van chemicaliën en veel water. We onderzoeken of we baalkatoen in de toekomst kunnen vervangen door een ecologischer en lokaler product.

WATTEN
Gerecycleerde katoenen watten

Het laagje watten zorgt voor een zachte vulling. We werken met natuurlijke katoenwatten of met watten van gerecycleerde katoenen kleding. Zo vermijden we het gebruik van kunstmatige polyesterwatten die weliswaar goedkoper en sneller produceerbaar zijn, maar erg milieuvervuilend. Bovenop de watten komt de bekleding.

GA JE LIEVER VOOR EEN ALTERNATIEVE VULLING?
OF HEB JE BEKLEDING NODIG?

#PUUR #LOKAAL #NATUURLIJK