Vibrating Soundscape2018-04-30T14:11:14+00:00

Project Description

VIBRATING SOUNDSCAPE

“Vibrating Soundscape” is een chaise longue waar geluid voelbaar wordt. Deze installatie is een meubelstuk dat opgebouwd is uit vlakken die vibreren op de frequentie van geluid. Door de trilling van de geluidsgolven ervaar je geluid al zittend, liggend of hangend.

Voor de bekleding van de voelstoel zochten we een materiaal met specifieke eisen. Het mocht niet echt een kussen zijn omdat dit de trillingen van de vlakken zou absorberen. Verder kon het meubelstuk ook niet op de traditionele methode gestoffeerd worden. De scharnieren laten niet toe om een paneel te stofferen. Het materiaal mag niet te dik zijn maar moet toch slijtvast en robuust zijn.

Na een onderzoek zijn we van vilt (dat niet slijtvast is voor het schoenengedeelte van de stoel) overgegaan naar een oeroud en degelijk materiaal. De bekleding bestaat uit panelen van paardenhaar gebonden met latex. Deze panelen zijn stevig en hebben een prachtige textuur.

De panelen van paardenhaar werden gehalveerd en verlijmd op de vlakken van de Voelstoel. Verder heeft dit materiaal nog een extra kwaliteit, namelijk de lichtdoorlaatbaarheid. Zodoende hebben we dit ook kunnen toepassen aan de binnenkant van de onderste, geperforeerde panelen.

Deze installatie is een samenwerking van geluidskunstenaar Jürgen De Blonde (All Things Sound), ontwerper Ward Delbeke (“draW” Design Studio) en Motief Atelier in opdracht van het Concertgebouw Brugge.